Костюмът за абитуриентския бал

Всяка година абитуриентите с нетърпение очакват бала по случай завършването на гимназията. Той белязва края на първия етап от живота им: този на детството.

Момичетата започват приготовленията още от есента – рокли, обувки, бижута, гримове... Не знам как не им писва. При момчетата вълнението започва на значително по-късен етап.
Горе-долу към пролетта.

Неприятното е, че повечето момчета никога не са обличали костюм и идеята малко ги притеснява. Как ще им стои подобно облекло, как ще се чувстват в него, да слагат ли вратовръзка, сако, или само панталон и риза?

Преди да тръгнеш да купуваш костюм, прецени какво ти допада най-много. Дали искаш да си по-екстравагантен, по-официален или по-семпъл. Изборът е толкова голям, че те чака обикаляне, ако предварително не си набележиш горе долу какво ще търсиш.

По-големите марки могат да задоволят всяка прищявка.

Ако избереш класическата комбинация само панталон и риза – може да си позволиш по-голяма свобода с цветовете и десена. Поне едното трябва да е по-цветно. Ако панталонът ти е изчистен и едноцветен, тогава избери риза, която не е едноцветна – каре, рае, фигурална или с по-интересен дизайн. И обратното, ако ризата е изчистена, то гледай панталонът да е по-различен. Все пак не искаш да приличаш на сервитьор нали?

Вратовръзката!
Въпрос на личен избор е дали ще сложиш вратовръзка. Трябва да имаш в предвид обаче, че тя задължително ще придаде една допълнителна доза официалност към цялостния ти вид. Хубаво е вратовръзката да подхожда на цвета на ризата или на панталона, а не да се различава драстично. Напоследък е особено актуално вратовръзката да бъде със същия цвят на ризата и от сходна материа. Стои стилно, а в същото време бяга от традиционното официално облекло.

Ами сако? Абутуриентският костюм не изисква задължително присъствието на сако. То придава завършеност на вида ви, но трябва прецизно да го подберете. Най-добре го оставете за най-накрая. След като прецените цялостното си облекло и дали то е по-семпло, по-крещящо или по-официално, едва тогава вижте дали ще имате нужда от сако.

Ако облеклото ви е по-цветно, изберете едноцветно сако в същия цвят като панталона.
Ако е по-лишено от цветове, тогава акцентирайте върху по-интересно сако. Много важно условие е да е вталено. Избягвайте по-широките сака, които по традиция продължават да се произвеждат. Искате да изглеждате модно и младежки, а не скучно и състарени, нали?

В допълнение, по-екстравагантните от вас, може да си сложат шал (само при отсъствие на вратовръзка). Придава леко роматичен вид, но пък може да е много стилно допълнение ако се комбинира с подходящите цветове.

Абитуриентският костюм ще ви вълнува горе долу първия час на бала.
След това вече, във вихъра на празненството, няма да ви интересува въобще облечени ли сте с нещо.