Сватба, погребение и абитуриентски бал!

Вероятно абитуриентският бал на някои хора е бил или ще бъде в пъти по-пищен от сватбата им.

Когато хората чуят, че пазаруваш за сватба или погребение гледат да ти "одерат кожата" и обявяват космически суми, които на всеки човек на свой ред ще плати, защото не може да каже "Не ме интересува!" и да си тръгне.

От известно време към тези събития, които се случват "веднъж в живота" бавно, но сигурно се присъедини и абитуриентският бал.

"Отивам в магазин за рокли, на нито една нямаше цена. Харесах си една и питам продавачката колко струва, а тя ми отвърна с въпрос: "За бал ли е?", казах и "Да". Очите и светната все едно видя златна мина и ми съобщи четири цифрена сума, при което и казах "Благодаря" и напуснах тотално разочарована този магазин".

Със сигурност, на всеки бивш абитуриент, този кратък разговор му е до болка познат, а бъдещите - тепърва ще се сблъскват с него.

Разбира се всеки иска да е ослепителен на бала си.

Момичетата искат прекрасна, уникална рокля, искат три чифта обувки, 2-3 тоалета (за втора вечер, за изпращането, ..), бижута (които едва ли ще сложат пак), искат гримьора и фризьора вкъщи, лимузината да е пред вратата, втората вечер да е на Хавай... Момчета: готина мацка за дама, костюм по поръчка, купон в лимузината преди бала и още и още... С други думи абитуриентите искат от всичко и по много!

Но заслужава ли си родителите на някои да затъват в дългове и заеми, заради една не чак толкова важна вечер, само защото ако детето му няма да бъде облечено по последния писък на модата ще му смеят!?

Оправдани ли са 2-3 хил. лв. (понякога и повече) за една вечер?

Все още дори и не чак толкова заможните родите правят "чудеса от героизъм" и абитуриентите изглеждат прекрасни - като всички останали! :)

Но възможно ли е, след време баловете да се превърнат в естествен социален разделител на "имащи" и "нямащи"!? И ако е възможно какво ще предизвика това разделение?